Yazar

Hakkında

Mehmet Bezdan, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü’nde 2000 yılında lisans; Türkiye’nin ilk sualtı arkeolojisi bölümüne sahip Konya Selçuk Üniversitesi’nde 2004 yılında yüksek lisans eğitimine başladı. Özellikle sualtı arkeolojisi alanında birçok kazı ve projede çalıştı. Lisans tezi “Batı ve Güney Anadolu Kıyılarındaki Batıklar Işığında MÖ II. Bindeki Deniz Ticareti” (2004); yüksek lisans teziyse “Geometrik Çağ Gemilerinin Tipolojisi” (2007) başlığını taşımaktadır.
 

2007 yılında ilk makalesini yayımlayan Bezdan, aynı yıl kurulan Aktüel Arkeoloji dergisinin kurucuları arasında yer aldı. Sekiz yıl boyunca editörlüğünü üstlendiği yayında, Türkiye’de ilk kez tüm içeriğin sualtı arkeolojisine ayrıldığı özel sayılar hazırladı. 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da desteğiyle çıkarılan Actual Archaeology Magazine’nin editörlüğünü üstlendi. 2010 - 2014 yılları arasında TRT Radyo 1 ve TRT Kent Radyo’da (Ankara) arkeoloji, kültürel miras ve kültür sanat alanında çeşitli yapımlarda danışman ve daimi konuk olarak görev aldı; arkeoloji bilincinin gelişmesi adına uzun soluklu, önemli programlara imza attı.
 

Radyonun yanı sıra yazılı ve görsel basında birçok arkeoloji, kültürel miras ve arkeolojik tahribat haberi hazırlayan Bezdan’ın 2011 yılından itibaren İ Dergi Sanat’ta yazıları yayınlandı. 2013 yılında Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji B.lümü’nde başladığı doktora eğitimine devam ederken birçok sualtı arkeolojisi projesinde ekip üyesi ve eğitmen olarak çalıştı. 2014 yılında TINA Vakfı’nın süreli yayını olan TINA Denizcilik Arkeoloji Dergisi’nin editörlüğünü ve genel yayın yönetmenliğini üstlendi. Türkiye’nin ilk ve tek denizcilik arkeolojisi dergisi olan; dijital – matbu olarak İngilizce - Türkçe yayınlanan bu süreli yayın, konuyla ilgili çalışan bilim insanlarının ve ilgili kişilerin beğenisine sunuldu. 2019 yılında Yacht Türkiye Dergisi'nde "Derin Mavi" isimli köşede düzenli olarak her ay denizcilik arkeolojisi, deniz kültürü ve tarihi üzerine yazmaya başladı.

​Bezdan halen üniversitelerde, müzelerde ve eğitim kurumlarında denizcilik arkeolojisi ve kültürel miras alanında eğitimler ve konferanslar vermekte; Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü’nde “Suriye – Fenike Tipi Amphoralar Işığında Anadolu – Levant Bölgesi Ticari İlişkileri” doktora tezi çalışmalarını sürdürmektedir. Aynı zamanda sergi küratörlüğü, belgesel yapımcılığı ve metin yazarlığı yapmaya da devam etmektedir.